Що таке печія?
Печія — це відчуття печіння в грудній клітці або в області стравоходу відразу або через деякий час після їжі. Це пов'язано з попаданням кислого вмісту шлунку (у тому числі шлункового соку) в стравохід.
Найбільш часті симптоми печії:
неприємні відчуття печіння в області стравоходу;
кислий присмак у роті;
гірка або кисла відрижка.
Чому виникає печія?
Між стравоходом і шлунком знаходиться кругова м'яз, яка не дає їжі потрапляти назад з шлунку в стравохід. Це т. зв. нижній клапан стравоходу. Якщо клапан працює правильно, він діє як вхідний «турнікет», забезпечуючи проходження їжі в шлунок. Однак, якщо клапан ослаблений, кислотне вміст шлунка може підніматися в стравохід. В цьому випадку відбувається подразнення чутливих тканин стравоходу, що і викликає хворобливе печіння — печію.
Зазвичай печія з'являється після споживання занадто рясної їжі. У цьому випадку стінки шлунка дуже швидко розтягуються, відбувається підвищене утворення шлункових соків, у тому числі соляної кислоти (це вона викликає відчуття гіркоти і кислоти в роті). Але потрібно знати, що виникнення печії залежить не тільки від обсягу їжі, але і від виду їжі, швидкості прийому їжі і навіть становища, в якому ми відпочиваємо після їжі.
Запобігти печію можна, якщо слідувати наведеним тут рекомендаціям. Необхідно звертати увагу на те, що ми їмо, щоб уникнути проблем з травленням. Тому...
Не пийте солодкі сильногазовані напої
Уникайте дуже кислу їжу
Не захоплюйтеся гострими і жирними стравами
Не перекушуйте і не їжте на ходу
Намагайтеся регулярно і потроху
Постарайтеся відмовитися від тютюну і алкоголю
Будьте у формі і слідкуйте за своєю вагою
Не носіть занадто тугих ременів або обтягуючого одягу
Не відпочивайте лежачи після прийому їжі
Уникайте стресів, будьте щасливі
|