продукція нове життя Замовлення онлайн цілодобово!
Вайбер (099)764-98-08
Тел. (067)646-40-46

Укр>>     Рус>>
    
   Кошик

(порожньо)

ВХІД УЧАСНИКА
Логін:
Пароль:

забули пароль?
>>> ЗНИЖКИ >>>
КАТАЛОГ НОВЕ ЖИТТЯ

СЕРІЯ NEW LIFE ЕКСТРАКТИ 100 мл
СЕРІЯ NEW LIFE ЕКСТРАКТИ 30 мл
СЕРІЯ NEW LIFE ЕЛІКСИРИ 100 мл
СЕРІЯ NEW LIFE ЕЛІКСИРИ 30 мл
БАДИ У ФОРМІ ВИПУСКУ 180 ОДИНИЦЬ
СЕРІЯ NEW LIFE ФІТО-ЗДОРОВ'Я ФОРТЕ
СЕРІЯ NEW LIFE В ТАБЛЕТКАХ
СЕРІЯ NEW LIFE У РОСЛИННИХ КАПСУЛАХ
СЕРІЯ NEW LIFE У М'ЯКИХ КАПСУЛАХ
FOHT-DIET
КРЕМИ УНІВЕРСАЛЬНІ
ДОГЛЯД ЗА ПОРОЖНИНОЮ РОТА
СИРОПИ
ЧОЛОВІЧА СЕРІЯ
ДОГЛЯД ЗА ШКІРОЮ ОБЛИЧЧЯ
ДОГЛЯД ЗА ТІЛОМ
ДОГЛЯД ЗА ВОЛОССЯМ
ДЕКОРАТИВНА КОСМЕТИКА
МИЮЧІ ЗАСОБИ
ДРУКОВАНА ПРОДУКЦІЯ
По хворобам



<<< на попередню сторінку

ГІПОВІТАМІНОЗ. ЯК З НИМ БОРОТИСЯ

Вітаміни і мінерали (мікронутрієнти, від nutrient – живильна речовина) – це елементи, необхідні в невеликих кількостях нашому організму для нормального функціонування і зростання, підвищення опірності до інфекцій, синтезу білків і жирів. Ряд вітамінів, крім того, беруть участь в синтезі клітин крові, гормонів, генетичного матеріалу і медіаторів нервової системи.
Більшість мікронутрієнтів не може самостійно синтезуватися в нашому організмі і повинні надходити до нього з їжею або у складі БАД.

Виділяють 14 вітамінів, поділені на дві категорії:
жиророзчинні – вітаміни А, D, Е і К, що накопичуються в жирах організму, паренхіматозних органах;
водорозчинні – вітамін С, вітаміни групи В: тіамін (В1), рибофлавін (В2), нікотинова (В3), пантотенова кислота (В5), піридоксин (В6), фолієва кислота (В9) і ціанокобаламін (В12), холін, біотин. Вони накопичуються в організмі в менших концентраціях, ніж жиророзчинні вітаміни.

Більшість мінералів, необхідних нашому організму, містять кальцій, фосфор, магній, натрій, калій, хлор. Кальцій, фосфор і магній важливі для нормального росту і розвитку кісток і зубів. Натрій, калій і хлор (так звані електроліти) необхідні для підтримання водно-сольової рівноваги. Меншою, але не менш значущою мірою, організм потребує залозі, йоді, хромі, міді, фтор, марганець, молібдені, селену і цинку.

Вітаміни досі — одна із загадок природи, хоча вони добре вивчені. Але чому одні з цих речовин утворюються в організмі самі, а інші можуть потрапити лише ззовні? Чому без них обмін речовин порушується, а при їх надлишку він порушується ще більше? На ці питання поки однозначних відповідей немає. Зате відомо, яку роль відіграє кожен з вітамінів у життєдіяльності організму.

Вітамін А підвищує опірність до захворювань органів дихання, скорочує тривалість захворювання, зберігає здоровими шкіру, кістки, волосся, зуби і ясна. Покращує зір. Лікує прищі, нариви, виразки. Міститься у продуктах: риб'ячий жир, печінка, морква, зелені й жовті овочі, яйця, молочні продукти, жовті фрукти.
Вітамін В1 — «вітамін бадьорості духу», нормалізує роботу нервів, м'язів, серця, зменшує зубний біль, допомагає при закачуванні, поліпшує перетравлювання вуглеводів. Міститься: сухі дріжджі, цільна пшениця, вівсянка, арахіс, свинина, висівки, овочі, молоко.
Вітамін В2 сприяє росту та репродукції, зберігає здоровими шкіру, волосся, нігті, покращує зір. Містить: молоко, печінка, нирки, дріжджі, сир, зелень, риба, яйця.
Вітамін В6 запобігає нервові та шкірні хвороби, перешкоджає старінню, діє як натуральне сечогінний. Міститься: пивні дріжджі, висівки, печінка, нирки, серце, диня, капуста, молоко, яйця.
Вітамін В12 — бере участь у кровотворенні, збільшує енергію, підтримує нервову систему, у дітей покращує апетит і сприяє зростанню. Міститься: печінка, яловичина, свинина, яйця, молоко, сир, нирки.
Вітамін В3 — попереджає старіння, допомагає в лікуванні склерозу. Міститься: коренеплоди, сироватка, кисле молоко.
Вітамін С — загоює рани і опіки, знижує рівень холестерину, захищає від багатьох вірусів і бактерій, зменшує тромбоутворення, збільшує тривалість життя, знижує вплив алергенів. Міститься: цитрусові, ягоди, зелені овочі та зелень, цвітна капуста, помідори, картопля.
Вітамін D — допомагає кальцію і фосфору зміцнювати кістки і зуби, захищає від застуди, лікує кон'юнктивіт, сприяє засвоєнню вітаміну А. Міститься: риб'ячий жир, сардини, оселедець, лосось, тунець, молочні продукти, сонячне світло.
Вітамін Е — уповільнює старіння клітин, збільшує витривалість, захищає легені від забруднень, розчиняє тромби, знижує стомлюваність, загоює опіки, знижує тиск, зберігає вагітність. Міститься: проростки пшениці, соя, брокколі і брюссельська капуста, олія, зелень, цільні злаки, яйця.
Вітамін F — попереджає підвищення рівня холестерину, забезпечує здоров'я шкіри і волосся, покращує самопочуття, захищає серце, допомагає знижувати вагу. Міститься: рослинні масла, насіння соняшнику, волоські горіхи, мигдаль, авокадо.
Вітамін К — попереджає внутрішні крововиливи, допомагає правильній згортання крові. Міститься: кисломолочні продукти, яєчний жовток, соєве масло, риб'ячий жир, зелень.
Вітамін РР — зміцнює стінки капілярів і десни, підвищує стійкість до інфекцій. Міститься: біла частина шкірки цитрусових, абрикоси, полуниця, черешня, шовковиця, гречка.

У нашому організмі все знаходиться в гармонії, порушувати яку дуже небезпечно. Тому вітамінотерапія повинна проводитися з урахуванням індивідуальних особливостей, а також стану організму на даний момент, статі, віку, режиму харчування та роботи.

При вагітності обов'язково слід додавати до раціону харчування майбутньої матусі натуральні збалансовані вітамінно-мінеральні комплекси - будівельний матеріал для здоров'я вашого малюка.
В період росту і статевого дозрівання у дітей є підвищена потреба у вітамінах А, D і Е, а також в мікроелементах.
Люди старшого віку випробовують недолік у вітамінах групи В, їм необхідні антиоксиданти мікроелементи, нутрієнти та інші корисні речовини для профілактики серцево-судинної системи, профілактики раннього старіння організму.

Відомо, що у осінньо-зимовий і зимово-весняний період, коли на нашому столі рідше з'являються свіжі овочі, фрукти та зелень, потреба в натуральних вітамінів і біологічних речовин зростає.
І навіть влітку і восени вітаміни, що містяться у свіжих продуктах, не можуть повністю забезпечити потреби організму через екологічної та економічної обстановки, забруднення ґрунту, води пестицидами, інсектицидами, солями важких металів, застосування продуктів фастфуду, додавання консервантів, шкідливих добавок продукти харчування.

Давно відомо, що найкраще лікування - це профілактика. Впоратися із захворюваннями, викликаними відсутністю тих чи інших речовин в їжі досить просто - їх необхідно додати. Існують спеціальні формули – біологічно-активні речовини, здатні при правильному вживанні підтримувати організм у здоровому стані.

Як вважають у Інституті харчування Академії наук, нераціональне харчування являє реальну загрозу для виживання України на сьогоднішній день. Так, виражений дефіцит більшості вітамінів виявляється більш ніж у половини населення країни.
Серйозною є проблема недостатності мінеральних речовин:
відсутність кальцію призводить до появи переломів, дефіцит йоду значно знижує рівень інтелекту, захворювань щитовидної залози, а відсутність селену в їжі провокує розвиток онкологічних захворювань, судинних захворювань.

Онкологічні захворювання – це серйозна проблема, яку вирішують з допомогою особливих оздоровчих заходів, харчування, трав, натуральних вітамінів і біологічних добавок. Досі йдуть суперечки з приводу того, доцільно застосовувати вітаміни при таких недугах. Пухлинні клітини, як паразити, люблять все те, що любить організм людини. Тому потрібно підгодовувати ці клітини вітамінами?

Відповідь позитивна: так, треба наситити свій харчовий раціон натуральними вітамінами, мікроелементами (особливо йодом, селеном), які будуть підтримувати і зміцнювати імунітет, підвищувати його захисні властивості, покращувати якість крові. Зрештою, це допоможе організму взяти гору над хворобою. І, навпаки, в ослабленому, позбавленому вітамінів організмі пухлинні клітини легко віднімуть у здорових тканин то потрібне, що ще залишилося.

Державна політика в галузі здорового харчування спрямована на підтримку індустрії біологічно активних добавок до їжі і використання технологій збагачення харчових продуктів, що передбачає оздоровлення нації через додаткове харчування.

Причини гипоавитаминозов і авітамінозів

Вітамінна недостатність (гіповітаміноз) — це порушення здоров'я, що обумовлено низьким вмістом або відсутністю (авітаміноз) вітамінів в організмі людини. Авітаміноз зустрічається вкрай рідко - при спадкових захворюваннях.

Свідченням гіповітамінозу та інших необхідних речовин можуть служити такі ознаки:
тривале відчуття втоми, безпричинна дратівливість, безсоння, різні проблеми з волоссям, нігтями, з шкірним покривом, ослаблений імунітет, поява синців, проблеми в органах травлення, гіпертонія і т. п. Висновок напрошується сам собою: необхідно поповнювати запаси вітамінів в організмі.

Вітаміни надходять в наш організм з їжею (про спеціальних вітамінних препаратах ми поговоримо пізніше). Значить, для того, щоб вітаміни могли виконувати свої завдання, харчування має бути якісним, а стан організму — задовільним.
У наш час люди найчастіше харчуються одноманітно, рафінованими, високоочищеними продуктами — білим хлібом, полірованим рисом, макаронними і кондитерськими виробами, цукром, манною кашею, рафінованою соняшниковою олією і т. д. Не праві ті, хто думає, що якщо вони харчуються овочами і фруктами, то ніяких проблем з вітамінами бути не повинно. Безсумнівно, рослини — комори цінних харчових компонентів. Але вітаміни A, D, В12 містяться в продуктах тваринного походження. Крім того, деякі фрукти, наприклад банани, бідні вітамінами.

Різке зниження вмісту вітамінів у продуктах, аж до повного зникнення, що може бути викликано неправильним зберіганням, транспортуванням, кулінарною обробкою. Але буває так, що вміст вітамінів в їжі відповідає нормам, а ознаки гіповітамінозу зберігаються.
У чому причина? Найчастіше — в недостатньому надходженні інших поживних речовин.

По-перше — вітаміни витрачаються в процесі засвоєння і обміну білків, вуглеводів і жирів. Тому при переважно вуглеводному харчуванні (каші, макарони, хліб, цукор, кондитерські вироби) збільшується потреба у вітаміні В1 (тіаміні), при надмірній кількості білка в їжі (м'ясо, риба, яйця) — вітамінів В6 (піридоксину) і В2 (рибофлавіні).

По-друге — для засвоєння та транспорту вітамінів потрібні інші поживні речовини. Наприклад, відсутність в раціоні жирів робить неможливим нормальний обмін жиророзчинних вітамінів, цинк необхідний для активізації вітаміну А і т. д.

В-третіх — вітаміни в організмі виконують свої функції у складі ферментних комплексів разом з білками і мінеральними речовинами! Тому відсутність повноцінних білків і мінеральних речовин (заліза, міді, кальцію, кобальт тощо) може викликати вітамінну недостатність.

В-четвертих — в ряді харчових продуктів містяться антивітаміни — речовини, що руйнують вітаміни або знижують їх активність в організмі. Наприклад, у сирій рибі є фермент тіаміназа, розкладає вітамін В1; аскорбінової кислоти практично у всіх продуктах сприяє фермент аскорбиназа; кукурудза містить індол-3-оцтову кислоту, що руйнує вітамін PP. Липокиназа — фермент, присутній у деяких жирах, сприяє руйнуванню каротину. Виявлений він і в соєвих бобах. Авідін, що міститься в білку сирих курячих гусячих та качиних яєць, блокує біотин. Лікарські речовини нерідко знижують ефективність вітамінів. При нормальному вмісті вітамінів і добре збалансованому різноманітному харчуванні вітамінна недостатність може розвинутися у зв'язку з підвищенням потреби у вітамінах і порушенням їх засвоєння.

Потреба у вітамінах підвищується в період росту, при будь-яких стресах, великої фізичної і нервово-психічної навантаженні, в період акліматизації. Вітаміни у великих кількостях витрачаються при захворюваннях. Деякі вітаміни можуть посилено виводитися з організму при прийомі великих доз іншого вітаміну. Багато мікроби, збудники інфекційних захворювань, можуть руйнувати вітаміни. Наприклад, туберкульозна паличка і збудник дизентерії – паличка Флекснера виділяють фермент тиаминазу, в результаті чого може виникнути гіповітаміноз В1 без нестачі цього вітаміну в їжі.
Невластиві для людини мешканці кишечнику (глисти, бактерії, дріжджі тощо) можуть використовувати вітаміни, що містяться в організмі, у підвищеній кількості.

Для всмоктування ряду вітамінів і їх переходу в активні форми найважливіше значення має стан слизової оболонки тонкої кишки. Саме тут засвоюється більшість вітамінів. Таким чином, будь-яке порушення роботи тонкої кишки веде до дисбалансу вітамінів в організмі і може з часом призвести до гіповітамінозу.
Захворювання товстої кишки також негативно впливають на обмін вітамінів. Відомо, що деякі вітаміни виробляються бактеріями, що живуть у товстій кишці. Вітамінна недостатність може виникнути при зменшенні кількості їжі, а значить, і вітамінів, з-за поганого апетиту, блювання. На закінчення хочеться відзначити, що порушення вітамінного балансу тим помітніше, чим важче протікає захворювання і чим довше воно триває.

Синтетичні і натуральні вітаміни

Вітамінні харчові добавки можуть бути синтетичними та натуральними.
Синтетичні вітаміни — це складні речовини, які виробляються в лабораторіях з окремих хімічних речовин, що відповідають складовим частинам вітаміну, існуючого в натуральному вигляді.
Натуральні вітаміни виділяють з живильних джерел.

Хоча не існує значних хімічних відмінностей між вітамінами, що містяться в їжі та створеними в лабораторії, синтетичні добавки містять тільки ізольовані вітаміни, в той час як багато натуральні добавки містять радий інших поживних речовин, до теперішнього часу не досліджених.
При дефіциті в організмі окремого поживної речовини, хімічний джерело може його з успіхом заповнити, але при цьому не настає розвитку оптимальної дії, яке було б можливо при застосуванні природного джерела цієї поживної речовини.

Дослідження показали, що вітаміни, пов'язані з білками, виявлені в натуральних свіжих харчових добавках, абсорбуються, і утилізуються затримуються в тканинах краще, ніж вільні речовини. Синтетичні вітаміни не зв'язані з білками. Вітаміни і мінерали в здорових і корисних харчових продуктах пов'язані з білками, ліпідами, вуглеводами і біофлавоноїдами. Безумовно, для зміцнення здоров'я і профілактики захворювань слід віддавати перевагу натуральним вітамінів, які містяться в продуктах харчування.

Піраміда харчування

Всесвітня організація охорони здоров'я розробила схему правильного харчування. Ця схема носить назву "піраміда харчування". Ця схема допомагає кожному з нас скласти правильний раціон.

В основі піраміди знаходяться продукти, що походять з злаків. Протягом дня людина повинна з'їсти шість порцій цих продуктів. Чотири порції з шести повинні бути з борошна грубого помелу. Відсутність у раціоні цих продуктів призводить до нестачі в організмі вітамінів групи В, магнію, цинку, хрому.

Тим не менше, і в наш час проблема харчування очищеними, переробленими продуктами не менш актуальна. Харчуємося хлібом, печивом та іншими борошняними виробами, виготовленими з білої муки. При переробці губляться частині, що покривають зерно. А у них якраз і знаходяться речовини, яких потребує наш організм - вітаміни, мікроелементи. Продукти, отримані з оброблених зерен, що містять в основному тільки калорії. Більш того, для засвоєння і переробки організмом таких продуктів необхідні вітаміни групи В, а в них якраз і немає. Вони загубилися під час переробки.

Замість того, щоб забезпечувати себе такі необхідні нам речовини (цинк, вітаміни групи В), ми ці речовини черпаємо з нашого виснаженого організму. Запаси антиоксидантів в нашому тілі постійно виснажуються. Звідси хвороби, пов'язані з відсутністю вітамінів групи В, мікроелементів, цинку, магнію, хрому та інших. Звідси стан депресії, безсоння, і так далі. Перелік проблем може бути довгим.

Вище в піраміді живлення знаходяться фрукти і овочі. П'ять порцій - це щоденна норма їх споживання. Овочі і фрукти повинні бути різноманітні, і вживати їх у їжу необхідно рівномірно протягом дня. Така схема живлення диктується властивостями самих вітамінів. Наприклад, вітамін С дуже нестабільний. Споживши його вранці велику кількість, до полудня організм може відчувати його недолік. Ось чому фрукти та овочі є рівномірно протягом дня.

Є ще один момент, який впливає на організм.
Не секрет, що багато господарства в гонитві за підвищенням врожайності використовують будь-які, в тому числі і неприпустимі методи вирощування рослин. Внаслідок цього, продукти землеробства насичені шкідливими речовинами, і вживання їх у їжу приносить шкоди організму. У великих господарствах для збільшення врожайності використовуються мінеральні добрива. Фермер отримує гроші за вагу морквини, а не за кількість, що міститься в ній магнію. У такого "хлібороба" продукція, по-перше, не містить потрібних вітамінів і мікроелементів, а по-друге, містить речовини, для нас шкідливі. Найкраще споживати овочі та фрукти, вирощені на невеликих приватних ділянках.

Наступний поверх піраміди - це продукти, що містять білок, а таких продуктів протягом дня потрібно спожити три порції. У складі однієї порції може бути шматок м'яса завбільшки з долоню, або порція йогурту, кефіру, курячі домашні яйця, риба або інші морські продукти. У тижневому раціоні страви з морських продуктів повинні бути присутніми не менше трьох разів. В риб'ячому жирі міститься кислота Омега-3. За останніми науковими даними, без цієї речовини нормальне функціонування організму практично неможливо.

На вершині піраміди харчування знаходяться продукти, вживання яких потрібно уникати. А саме: цукор, різноманітні прохолодні напої з барвниками, алкоголь і каву в великих кількостях.

Парадокс в тому, що ми харчуємося за схемою піраміди, але тільки з точністю до навпаки. Тобто, що корисно - не їмо, а їмо і п'ємо те, що шкодить. Звідси брак в організмі речовин, так необхідних йому.

Збереження вітамінів круглий рік

Для того щоб забезпечити організм достатньою кількістю вітамінів, важливо не тільки знати, які продукти багаті тим чи іншим вітаміном, але і як зберегти ці найважливіші харчові компоненти.
Різні чинники — кип'ятіння, заморожування, висушування, освітлення і багато інші надають неоднакове вплив на різні групи вітамінів.

Найменш стійким із всіх вітамінів є вітамін С, який починає руйнуватися при нагріванні до 60°С. Доступ повітря, сонячного світла, що підвищення вологості сприяють руйнуванню цього вітаміну.
Вітамін А більш стійкий до дії високої температури, але легко окиснюється при доступі повітря. Вітамін D витримує тривале кип'ятіння в кислому середовищі, а в лужному швидко руйнується.
Вітаміни групи В порівняно незначно руйнуються при кулінарній обробці.
Найменш стійок з них вітамін В1, який розпадається при тривалому кип'ятінні і підвищення температури до 120 С.
Найменше «боїться високої температури вітамін Е — він витримує кип'ятіння будь тривалості.
Вітамін В2 надзвичайно чутливий до світла, а вітамін А - до ультрафіолетових променів.
Тривале зберігання і висушування згубно діють на вітаміни А, С, але не руйнують вітаміни D, Е, В1, B2.

Рекомендується зберігати продукти при відсутності доступу повітря і світла (в герметичних і світлонепроникних контейнерах), у сухому і прохолодному місці (не в холодильнику, сухому погребі), намагатися уникати механічних пошкоджень продукту. Чим менший термін зберігання, тим, природно, більше вітамінів залишиться.
Кулінарну обробку слід проводити при мінімальному контакті з повітрям, світлом, рідинами, уникаючи високої температури. Неодноразовий підігрівання їжі у відкритій посуді згубно діє на вітаміни.

До найбільш широко вживаним в їжу продуктів відносяться молочні вироби. При зберіганні молока в світлій скляному посуді руйнуються вітаміни С і В2. Кип'ятіння молока в посуді з відкритою кришкою істотно зменшує вміст в ньому вітамінів. При тривалому і особливо повторному кип'ятінні руйнується значна кількість вітаміну А.

М'ясні продукти (свіжа яловичина, баранина, телятина, свинина) рекомендується варити в солоній воді, в яку їх слід класти після закипання води. При цьому на поверхні м'яса внаслідок згортання білків утворюється скориночка, що перешкоджає втрати поживних речовин і вітамінів. Така ж скоринка утворюється і при смаженні м'яса. Тривало зберегти вітаміни групи В у м'ясі можна шляхом його заморожування при температурі -20°С. При заморожуванні риби вітаміни зберігаються. Морожену рибу слід готувати негайно після відтавання, так як після цього, вона швидко псується.

У яйцях є вітаміни В1, B2, A, D і PP. Ці вітаміни стійкі до термічної обробки і при варінні зберігаються.

Часто вживаними в їжу продуктами є овочі і зелень. Вміст вітамінів в овочах і зелені залежить від умов їх вирощування, способів зберігання і кулінарної обробки. Так, помідори, зростаючі на затінених ділянках, містять менше вітаміну С, ніж помідори, дозрівають на сонці.
Для того щоб зберігати вітаміни (зокрема, вітамін С), що містяться в овочах і зелені, необхідно їх правильно обробляти.

Очищати та нарізати овочі та зелень потрібно незадовго до приготування з них відповідних страв. При варінні овочі треба класти в киплячу рідину (воду або бульйон), а не в холодну, щоб зменшити втрату вітаміну С. Поміщений у киплячу воду очищену картоплю втрачає близько 20 % вітаміну С, а опущений в холодну воду — до 40 %. Картопля, яка вариться в шкірці, втрачає вітаміну С менше, ніж картопля, зварена очищеною. Картопля, зварений у шкірці, зберігає до 75% вітаміну С. Краще зберігається вітамін С при смаженні картоплі в маслі. Багато вітаміну С втрачається при приготуванні пюре, варінні зеленого гороху і стручкових бобів.

Воду, в якій варилися овочі, рекомендується використовувати для приготування інших страв, так як у відвар переходить значна кількість вітамінів. Вітамін С краще зберігається в супах, заправлених пшеничного або соєвим борошном.

Велике значення для збереження вітаміну С має посуд, в якій готується їжа. В емальованому посуді вітамін С руйнується повільно. У разі зіткнення продуктів з мідними і залізними частинами посуду руйнування вітамінів значно прискорюється.

Варити овочі треба при мінімальному доступі повітря, так як кисень сприяє руйнуванню вітаміну С. Тому вода в каструлі повинна покривати овочі, а каструлю треба закривати кришкою. Плівка жиру також захищає вітаміни від окислення. Стабілізуючим ефектом володіють сіль, цукор, крохмаль, особливі речовини фітонциди, що містяться в петрушці, цибулі, спеції.
У заморожених овочах (картоплі, капусті) вітамін С зберігається майже цілком. Однак слід пам'ятати, що після відтавання їх вітамін С руйнується дуже швидко, тому відтавати овочі треба як можна швидше, безпосередньо перед вживанням їх у їжу.

При зберіганні лимонів, апельсинів, чорної смородини, вітамін С зберігається тривалий час (6 місяців і більше), в яблуках вміст вітаміну С при зберіганні швидко зменшується. З ягідних настоїв найбільш багатий вітаміном С чорносмородиновий. При варінні варення з різних ягід вітамін С руйнується в значній мірі. При сушінні, солінні і маринуванні грибів вміст вітамінів в них знижується.
Багато вітаміну В1 в горіхах. Але пам'ятайте про те, що для кращого перетравлення їх слід попередньо подрібнити.

Складно? Багато умов для збереження вітамінів? Де ж вихід? Оптимальний вихід – вітамінні добавки!

Вітамінні добавки

В наших широтах взимку і навесні буває нелегко отримати необхідну кількість вітамінів (особливо вітаміну С) тільки з природних джерел. Така ж проблема виникає при підвищенні потреби організму у вітамінах, особливо при захворюваннях, що призводять до порушення їх засвоєння.

Тому більшість вітамінних препаратів компанії «ЛІДЕР-ГРУП «КС «НОВЕ ЖИТТЯ» (таблеток, капсул, рідин) виробляють, використовуючи природні джерела.
До натуральних джерел відносяться квітковий пилок (Апитон фіто, Апифлор плюс, Апифлор мінус), спіруліна (Спируфлор), маточне і трутневе молочко, прополіс (Апифлор плюс, Нефрофлор, Гастрофлор), бурштинова кислота (Бурштинова формула), аскорбінова кислота в поєднанні з рутином і біофлавоноїдами цитрусових (Венофлор, Иммунофлор - витяжка з граната), екстракти лікарських трав (особливо екстракти Чорниці, Шипшини, Кропиви, Хвої, Корінь астрагала; Офталофлор; еліксири Антианемический, Формула енергії, Гарний зір), багатих, в першу чергу, вітамін С, біофлавоноїдами, каротинами і каротиноїдами, мінералами. Дуже добре поєднувати вітамінні препарати з амінокислотами.

У нас поєднані, комплексні продукти це – Аминофлор, Седафлор, Гепатофлор, Кардиофлор, Чоловіча формула, Цереброфлор, Рейші, Каваратаке, Шиітаке, Майтаке, еліксир Шиітаке, природні комплекси – Апитон фіто, Апифлор плюс, Апифлор мінус, Спируфлор). Це важливо, так як вітаміни – це «будівельники», а амінокислоти – «цеглини» для побудови та розвитку всіх систем, а особливо для нервової, судинної, ендокринної та імунної систем.

Другий спосіб насичення організму вітамінами з допомогою БАД нашої компанії – це посилення засвоєння вітамінів з їжі в шлунково-кишковому тракті.
Для цього рекомендовано приймати продукти:
Гастрофлор, Панкреофлор, Гепатофлор, еліксири Здорова печінка, Здоровий шлунок, Здорова підшлункова залоза , екстракти Деревію, Артишоку, Шавлії, Подорожника, Ромашки, Календули і т. д. А також прийом продуктів: Чистофлор, Чистота, эубиотика Флора сприяють очищенню кишечника, населенню його нормальною флорою, яка сама здатна синтезувати вітаміни групи В.

Хімічний аналіз показує, що отримані препарати не відрізняються від природних вітамінів, але, як правило, останні мають більш виражену позитивну дію і не викликають побічних реакцій. Чому?

По-перше, в харчових продуктах зазвичай міститься цілий комплекс речовин, що володіють подібною вітамінною активністю, а не одна речовина. Наприклад, натуральний вітамін Е може включати в себе всі існуючі в природі токофероли, а не тільки один токоферол, тому він більш ефективний, ніж його синтетичний двійник.
По-друге, в продуктах харчування містяться різні вітаміни і біологічно активні речовини, що підсилюють дію один одного (поліпшують засвоєння і уповільнюють виведення). Синтетичний вітамін С — це тільки аскорбінова кислота і нічого більше. Натуральний вітамін С, витягнутий з плодів шипшини, містить цілий комплекс вітамінів С, а також біофлавоноїди (вітамін Р). Тому натуральний вітамін З набагато більш ефективний.

Натуральні вітаміни, отримані з продуктів харчування і лікарських трав краще засвоюються і повільніше виводяться, ніж синтетичні. Постійний двох-триразовий прийом дієтичних добавок дозволяє підтримувати вміст вітамінів в організмі на необхідному рівні.

Синтетичні вітаміни

У вигляді збалансованих вітамінних преміксів містяться в таких продуктах Компанії:
Витафлор (у поєднанні з мінералами: цинк, мідь, йод, залізо, марганець, селен), Янтарна Формула (в поєднанні з янтарної і аскорбінової кислотою), Энергофлор (у поєднанні з поліфенолами Зеленого чаю, екстракти адаптогенів).
Препарат Цереброфлор містить вітаміни В1 і В6 в поєднанні з екстрактами лікарських трав і амінокислотами, які живлять клітини нервової системи і покращують мозковий кровообіг.

Ці поєднання обумовлені тим, що вітаміни краще приймати разом з мінералами, оскільки вони мають властивість посилювати дію один одного. Кальцій, магній і фосфор відмінно поєднуються з вітамінами А і В. Для того, щоб підсилити вплив на організм вітаміну С, його потрібно застосовувати у комплексі з залізом, натрієм, міддю і кальцієм. Вживання вітаміну Е буде більш ефективним, якщо доповнити його селеном, цинком, фосфором, калієм, залізом і кальцієм.

Лише пам'ятаємо, що синтетичні вітаміни можуть викликати алергічні реакції, тому не призначаємо їх людям, страждаючим алергічними захворюваннями!

Вітамінні і мінеральні премікси для наших БАД виробляються в Швейцарії Компанією DSM nutritional Products.
- Науковий центр – Швейцарія (р. Базель)
- Виробництво – 8 заводів у Європі, США та Китаї
- Виробництво преміксів – 45 заводів
- Дослідження і розробки – 6 дослідних центрів
- Продажу здійснюють більше 40 офісів у всіх основних регіонах земної кулі.

Сьогодні ім'я DSM Nutritional Products відомо всім на світовому ринку продуктів для здоров'я. Але це назва компанія придбала в жовтні 2003 року, коли стала частиною групи компаній DSM. До цього весь світ її знав як Roche Vitamins & Fine Chemicals Division – підрозділ швейцарської Hoffmann-La Roche. Так DSM Nutritional Products об'єднала в собі історії двох великих європейських компаній – DSM і Hoffmann-La Roche.

Компанія DSM Nutritional Products є провідним світовим виробником і постачальником вітамінів, каротиноїдів та інших мікронутрієнтів для харчової, фармацевтичної та косметичної промисловості, а також для сільського господарства.
В даний час Компанія DSM Nutritional Products – світовий лідер на ринку інгредієнтів. Сьогодні продукти DSM Nutritional Products розробляються на основі глибоких наукових досліджень в області біотехнології, нутригеномики, біокаталізу та органічної хімії. Компанія пропонує повну гаму жиророзчинних і водорозчинних вітамінів, поряд з каротиноїдами, поліненасиченими жирними кислотами, і нутрицевтиків.

Рекомендовані значення добової потреби у вітамінах і мінералах і утримання їх у преміксів DSM Nutritional Products представлені в таблиці.

Мінеральний премікс Добова потреба, мг Кількість в 1 таблетці, мг
Цинк 10-15 7,83
Мідь 2 0,829
Йод 0,1-0,2 0,053
Железо 15,0 23,410
Марганец 10 0,923
Селен 0,5 0,036
Витаминный премикс 994
Витамин Е (токоферола ацетат) 10-50 35,760
Витамин В1 1,4-2,4 1,357
Витамин В2 2-10 1,400
Витамин В6 2-6 1,702
Витамин С 50-100 80,000
Витамин В5 5-10 6,723
Витамин В3 0,15-0,3 5,000
Витамин В9 0,4 2,000
Витамин РР (ниацин) 15-25 16,000
Витамин В12 2-6 мкг 2,500 мкг


В якості прикладу виробники наводять фолієву кислоту, яка перебуває у натуральних продуктах, вона засвоюється організмом в два рази повільніше своїх штучних аналогів.
Для посилення дії рекомендують спільний прийом вітамінів С і Е, В6, В12 і В9; селен посилює захисну дію вітаміну Е на серце.

Коли приймати вітаміни?

Думка, що вітаміни треба приймати тільки навесні, є помилковим. Адже неможливо щодня з'їдати то кількість риби, злаків, фруктів і овочів, завдяки яким можна забезпечити добову потребу організму в корисних речовинах. На жаль, не всі люди мають можливість регулярно вживати їжу, яка була б насичена необхідними вітамінами і мінералами. Часто наше меню складається з бутербродів, пиріжків і макаронів швидкого приготування. Саме тому фахівці рекомендують прийом вітамінних препаратів ПОСТІЙНО.

Висновок

Збалансованість харчування і включення повного комплексу вітамінів в лікувальне харчування – обов'язкові вимоги сучасної медицини. Вітаміни мають унікальні властивості. Вони можуть послаблювати або навіть повністю усувати побічна дія антибіотиків та інших ліків і взагалі небажані впливи на організм людини. Тому недостатність вітамінів або їх повна відсутність, а також надлишок вітамінів можуть не тільки несприятливо впливати на організм людини, але і приводити до розвитку важких захворювань.

Будь-яке захворювання — це випробування для організму, що вимагає мобілізації захисних сил, підвищеної витрати біологічно активних речовин, зокрема вітамінів. Тому харчовий раціон, багатий вітамінами, корисний кожному хворому. У той же час окремі групи вітамінів мають найбільш виражений ефект при профілактиці і лікуванні певних захворювань.

Здоров'я Вам і Вашим близьким!

(За матеріалами компанії "Нове Життя", 2015 р.)


<<< на попередню сторінку

Версія для друку Версія для друку


БІБЛІОТЕКА
Комп'ютерне тестування
Протеїнові коктейлі
Лікування та профілактика гострих респіраторних інфекцій
Практичні напрацювання щодо застосування серії "Капсули"
Практичні напрацювання щодо застосування серії " Фіто-Здоров'я"
Практичні напрацювання щодо застосування Дієтичні добавки серії "НЖ" в таблетках
Практичні напрацювання щодо застосування еліксирів
Практичні напрацювання щодо застосування екстрактів
Напрацювання по схудненню
Сторінки валеолога по продукції "ЛІДЕР-ГРУП "КС "НОВЕ ЖИТТЯ"
Застосування по захворювань продукції "ЛІДЕР-ГРУП "КС "НОВЕ ЖИТТЯ"
Принципи складання оздоровчих програм з продукцією компанії "Нове Життя"
Статті по продукції
Ваша домашня аптечка - Швидка допомога
Здоров'я зсередини - краса зовні: розкриваємо секрети досконалості
Дієтичні добавки Компанії "ЛІДЕР-ГРУП" КС "НОВЕ ЖИТТЯ"
КОРОТКІ СТАТТІ
Алое віра - застосування
Гастрит - як лікувати
Про користь конюшини
Про користь вовчуги
Плющ при кашлі
Корисні властивості розторопші
Користь матки борової
Шавлія як антисептик
Деревій нас захищає
Головна | Новинки | Акції | Доставка | Відгуки
099-7649808 Vodafone
067-6464046 Київстар

9.00 - 20.00
ЗДОРОВ'Я
без
ЛІКІВ
"NEW LIFE" ЗДОРОВЕ ХАРЧУВАННЯ
НАТУРАЛЬНА КОСМЕТИКА
ДЛЯ ПОБУТУ
-Україна-