продукція нове життя Замовлення онлайн цілодобово!
Вайбер (099)764-98-08
Тел. (067)646-40-46

Укр>>     Рус>>
    
   Кошик

(порожньо)

ВХІД УЧАСНИКА
Логін:
Пароль:

забули пароль?
>>> ЗНИЖКИ >>>
КАТАЛОГ НОВЕ ЖИТТЯ

СЕРІЯ NEW LIFE ЕКСТРАКТИ 100 мл
СЕРІЯ NEW LIFE ЕКСТРАКТИ 30 мл
СЕРІЯ NEW LIFE ЕЛІКСИРИ 100 мл
СЕРІЯ NEW LIFE ЕЛІКСИРИ 30 мл
БАДИ У ФОРМІ ВИПУСКУ 180 ОДИНИЦЬ
СЕРІЯ NEW LIFE ФІТО-ЗДОРОВ'Я ФОРТЕ
СЕРІЯ NEW LIFE В ТАБЛЕТКАХ
СЕРІЯ NEW LIFE У РОСЛИННИХ КАПСУЛАХ
СЕРІЯ NEW LIFE У М'ЯКИХ КАПСУЛАХ
FOHT-DIET
КРЕМИ УНІВЕРСАЛЬНІ
ДОГЛЯД ЗА ПОРОЖНИНОЮ РОТА
СИРОПИ
ЧОЛОВІЧА СЕРІЯ
ДОГЛЯД ЗА ШКІРОЮ ОБЛИЧЧЯ
ДОГЛЯД ЗА ТІЛОМ
ДОГЛЯД ЗА ВОЛОССЯМ
ДЕКОРАТИВНА КОСМЕТИКА
МИЮЧІ ЗАСОБИ
ДРУКОВАНА ПРОДУКЦІЯ
По хворобам



<<< на попередню сторінку

РОЛЬ ВІТАМІНІВ У ЖИТТІ ЛЮДИНИ. ЧАСТИНА 2


Вітамін В6 (піродоксин)

Піродоксин - це водорозчинний вітамін, який виводиться через вісім годин після прийому. Як і всі вітаміни групи В, він повинен заповнюватися повноцінною їжею або добавками.
Є деякі свідчення про синтезі вітаміну В6 кишковими бактеріями і про те, що за це відповідає рослинна дієта, доповнена клітковиною. Потреба збільшується, якщо ви вживаєте їжу з високим вмістом білка.

Основна функція вітаміну В6 - участь в обміні амінокислот, необхідних для синтезу всіх білкових структур органів і тканин організму. Піродоксин надає також істотний вплив на обмін жирних кислот. При його недоліку в тканинах в першу чергу порушується білковий і жировий обмін. В6 допомагає організму правильно засвоювати мінеральні речовини, сприяє засвоєнню білка і жиру, правильному синтезу нуклеїнових кислот, перешкоджають старінню, зменшує нічні спазми м'язів, судоми литкових м'язів, оніміння рук, певні форми невритів.
Піродоксин є учасником більшості процесів, що відбуваються в організмі. Активно бере участь в багатьох хімічних реакціях за участю протеїнів і амінокислот. Разом з кальцієм, він сприяє нормальному функціонуванню м'язів і серця. Піридоксин необхідний для нормальної утилізації організмі людини міді і заліза.
Вітамін необхідний для утворення антитіл і червоних кров'яних клітин. Лікує деякі форми анемії, діє як транквілізатор, сприяє хорошому сну, нормальному функціонуванню мозку, вироблення енергії, що знижує рівень холестерину крові. Вітамін В6 входить до складу численних ферментів, що беруть участь в обміні амінокислот, ненасичених жирних кислот, холестерину. Поліпшує жировий обмін при атеросклерозі. Встановлено, що піродоксин збільшує сечовиділення і підсилює дію сечогінних засобів, запобігає утворенню каменів у нирках. Сприяє засвоєнню вітаміну В12. Підвищує імунітет, сприяє захисту від раку. Діє як натуральне сечогінний засіб.

Жінки особливо мають потребу у вітаміні В6, оскільки він відіграє центральну роль у підтриманні рівноваги жіночих гормонів. Сприяє ослаблення симптомів передменструального синдрому.

Дефіцит вітаміну В6.
Зазвичай вітаміну В6 в організм надходить достатньо, так як його виробляють мікроби в кишечнику. До того ж цей вітамін, як відомо, присутній в надлишковій кількості в різноманітних харчових продуктах.
Однак його ознаки недостатності відзначаються у хворих, які приймають лікарські препарати (в основному сечогінні і кортізоновие).

Недолік вітаміну В6 підвищує ризик інфаркту міокарда.

Іноді недостатність спостерігається у дітей раннього віку, вигодуваних автоклавированным молоком. Це виражається в затримці росту, шлунково-кишкових розладах, підвищеної нервової збудливості, судомних нападах. Недостатність піридоксину у дорослих людей супроводжується вираженими порушеннями з боку центральної нервової системи (дратівливість, сонливість, спутаннность свідомості, нервозність, безсоння, поліневрити, погана координація рухів при ходьбі), шкірних покривів і слизових оболонок (себорейний дерматит, стоматит, кон'юнктивіт, хейлоз, глосит). Можуть також виникнути слабкість, нудота, блювота, анемія.

Стан недостатності піридоксину може з'явитися у жінок. До нього може призвести тривале відсутність у харчовому раціоні молока і молочних продуктів, особливо у людей, які страждають хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту.

Надлишок. В дуже великих дозах цей вітамін може викликати нервові розлади, оніміння кінцівок.

Джерела:
авокадо, кавун, банани, родзинки, інжир, капуста, вітамінізовані пластівці зі злаків, зародки пшениці, нешліфований рис, овес, насіння соняшнику, соя, сочевиця, фундук (лісовий горіх), арахіс, волоські горіхи, яйця, картопля, морква, креветки, лосось, тунець, шинка, м'ясо куряче, молода баранина, фарш яловичий, печінка яловича, молоко, сир, сир, гречана і вівсяні крупи.

Додатковий прийом може знадобитися:
людям, які споживають малокалорійну або недостатньо багату поживними речовинами їжу, а також тим, хто відчуває підвищену потребу у поживних речовинах;
вагітним і годуючим жінкам;
вживають алкоголь і наркотики;
страждають хронічними захворюваннями;
тим, хто тривалий час відчуває стресовий стан;
страждають гіпертиреозом;
жінкам, які користуються оральними контрацептивами та приймаючими естроген.

Протипоказання і запобіжні заходи.
Не приймайте піродоксин, якщо страждаєте алергією щодо вітаміну В6.
Надлишковий прийом може призвести до підвищеного вмісту оксалату в сечі, що загрожує утворенням каменів.

Проконсультуйтеся з лікарем, якщо у вас:
стан глибокого стресу у зв'язку з хворобою, опіками, нещасним випадком, нещодавно перенесеною операцією;
проблеми з кишечником;
захворювання печінки;
підвищена активність щитовидної залози;
анемія.

Взаємодія з іншими речовинами:
тютюн і алкоголь погіршують всмоктування, курці можу мати потребу в додатковому прийомі;
люди, що вживають білок у великих кількостях, мають потребу в додатковій кількості вітаміну;
вітамін В6 може зменшити потребу діабетиків в інсуліні і, якщо доза не відрегульована, це може призвести до зниженого вмісту цукру в крові;
піродоксин діє найкраще в поєднанні з вітамінами В1, В2, В5, С і магнієм;
при взаємодії з естрогеном і оральними контрацептивами може підвищуватися потреба в піридоксині, можливий розвиток депресії;
перешкоджає леводопе в контролі над симптомами хвороби Паркінсона;
діуретики і кортизон порушують його абсорбцію в організмі.

Тривале зберігання, консервування, тушкування і смаження м'яса, процес харчової обробки, приготування містять вітамін В6 продуктів у великому кількість води сприяють руйнуванню вітаміну В6. Піридоксин легко руйнується при переробці зернових, при заморожуванні продуктів і впливі на них світла, але стійкий до термообробці. Овочі краще готувати на пару, з невеликою кількістю води.

Вітамін В9 (фолієва кислота, фолацин)

Вітамін В9 - це жовта кристалічна речовина, розчинна у воді.
Його назва походить від латинського слова "фоликум", що означає "лист", оскільки вітамін В9 був виділений з листя шпинату.

Фолієва кислота є складовою частиною комплексу вітамінів групи в. Разом з вітаміном В12 вона бере участь у формуванні червоних кров'яних тілець, а також в регуляції білкового обміну, зменшує відкладення жиру у внутрішніх органах. Особливо потрібна дітям в період швидкого зростання. Регулює формування нервових клітин плоду в утробі матері, запобігає передчасні пологи. Фолієва кислота захищає слизові оболонки від утворення ракових пухлин. Вітамін В9 збільшує апетит і стимулює вироблення соляної кислоти в шлунку.

Фолієва кислота всмоктується в тонкому кишечнику і частково надходить назад у кишечник з жовчю. У зв'язку з цим будь-яке порушення вироблення жовчі впливає на бланс фолієвої кислоти в організмі.

Фолієва кислота оберігає серце від багатьох неприємностей, а мозок - інсульту.

Дефіцит вітаміну В9 широко поширений у всьому світі, це один з найбільш частих видів авітамінозу. Близько 45% населення відчуває дефіцит В9, в основному літні люди.
Дефіцит спостерігається у осіб, які зловживають алкоголем, у літніх людей на неадекватною дієті, у вагітних, у жінок, що приймають протизаплідні таблетки, і у людей, які дотримуються посту. Вона синтезується В кишечнику мікрофлорою у достатній кількості для задоволення потреб організму. Дефіцит може виникнути при введенні великих доз антибіотиків чи сульфаніламідних препаратів, які знищують мікрофлору кишечника і тим самим блокують утворення фолієвої кислоти. Вітамінна недостатність може виникнути також при порушенні всмоктування фолієвої кислоти в зв'язку з захворюванням тонкого кишечника. Симптоми дефіциту - стомлюваність і пронос.

Надлишок вітаміну В9 може викликати блювоту, здуття живота.
У хворих на епілепсію великі дози фолієвої кислоти можуть стати причиною судом.

Джерела: свіжі овочі та зелень - помідори, боби, морква, буряк, цвітна капуста, шпинат, листя петрушки, селери, а також яловича печінка, нирки, мізки, молоко, сир, дріжджі, арахіс, сочевиця, ячмінь, яблука, кавун, диня, апельсини, авокадо, банани, фініки, лосось, проростки пшениці.

Додатковий прийом може знадобитися:
людям, які споживають малокалорійну або недостатньо багату поживними речовинами їжу, а також тим, хто відчуває підвищену потребу у поживних речовинах;
людям старше 55 років, які отримують неадекватне харчування;
вагітним і годуючим жінкам;
жінкам, що використовують оральні контрацептиви;
вживають алкоголь і наркотики;
людям, страждаючим виснажливими хронічними захворюваннями, Снід, ВІЛ - інфікованим;
тим, хто тривалий час відчуває стресовий стан;
нещодавно перенесли хірургічну операцію;
спортсменам і робітникам, залученим в напружені фізичні вправи або фізичну роботу.

Взаємодія з іншими речовинами:
анальгетики, антибіотики, оральні контрацептиви, препарати кортизоновой групи знижують дію фолієвої кислоти;
тютюн погіршує всмоктування, тому курці можуть мати потребу в додатковому прийомі фолієвої кислоти;
алкоголь робить більш імовірним дефіцит вітаміну в організмі, алкоголізм є основною причиною виникнення дефіциту фолієвої кислоти.
Вітамін легко руйнується при приготуванні їжі, особливо при нагріванні.

Вітамін В10 (параамінобензойна кислота, ПАБК)

Маловідомий вітамін, який часто відносять до витаминоподобному з'єднанню. Він впливає на обмін речовин в організмі, бере участь в процесі травлення, сприяє засвоєнню білків і жирів, нормалізує роботу щитовидної залози, бере участь в утворенні еритроцитів, допомагає організму годуючих мам виробляти молоко, забезпечує здоров'я шкіри, впливає на зріст і колір волосся.

В організмі ПАБК може синтезуватися мікрофлорою кишечника. Вона активізує всю кишкову флору, стимулює синтез фолієвої кислоти, яка в свою чергу сприяє утворенню і засвоєнню пантотенової кислоти, є її синергістом.
Потреба в ПАБК збільшується на тлі дефіциту фолієвої кислоти і навпаки, при достатній забезпеченості організму фолієвої кислоти знижується потреба в ПАБК. Параамінобензойна кислота має здатність захищати організм людини від надмірного ультрафіолетового опромінення. Позитивно впливає на стан шкірних покривів, зменшує і гальмує утворення зморшок і шкірних придатків, попереджає передчасне в'янення і старіння.

Цю кислоту ще називають "вітаміном в вітаміні", тому що вона постійно супроводжує фолієву кислоту. А та може виконувати свої обов'язки тільки в парі з вітаміном В12, який, у свою чергу, "обожнює" кальцій. А кальцій не засвоюється без вітаміну Д.

При нестачі вітаміну В10 погіршується стан шкіри і волосся, спостерігається випадання і раннє посивіння волосся. Порушуються обмінні процеси, що виникають шкірні захворювання.
Дефіцит цього вітаміну може викликати недостатнє вироблення молока у годуючих матерів. З'являється підвищена стомлюваність, дратівливість, головні болі, порушення функції органів травлення, нервові розлади. У осіб з низькою концентрацією ПАБК спостерігається підвищена чутливість до ультрафіолетових променів, частіше виникають сонячні опіки.

Дуже великі дози вітаміну можуть пригнічувати діяльність щитовидної залози. При тривалому прийомі великих доз можуть з'являтися нудота і блювота, які минають після зменшення дози або припинення прийому препарату.

Джерела: яловича печінка, нирки, молочні продукти, яєчний жовток, пивні дріжджі, картопля, морква, гриби, риба, насіння соняшника, горіхи.

ПАБК руйнується під дією алкоголю, не любить цукру-рафінаду і тривалого нагрівання. Можна припустити, що любителі алкоголю і "солодкого життя" сивіють раніше. Вітамін руйнують - сульфаніламідні препарати, вода, харчова обробка, естрогени.

Вітамін В12 (ціанокобаламін)

Ціанокобаламін відноситься до водорозчинних вітамінів. Вперше був виділений в 1948 році.
Вітамін В12 всмоктується в шлунково-кишковому тракті тільки за наявності так званого "внутрішнього фактора" - глікопротеїну, що виробляється епітелієм кишечника. У відсутності внутрішнього фактора і кальцію вітамін не може пройти через слизові оболонки кишечника і вступити в кров. В результаті виникає дефіцит вітаміну В12, який викликає злоякісну анемію, ураження мозку і периферичної нервової системи. До початку ХХ століття причина злоякісної анемії була невідома, і хвороби завжди закінчувалося смертельним результатом. У 1926 Р. Міно і В. П. Морфі встановили, що поліпшення настає при вживанні в їжу печінки, яка містить речовину, необхідну для освіти еритроцитів в організмі людини. Це речовина виявилося ціанокобаламіном.
В наш час хворі злоякісною анемією, як правило, проходять курс ін'єкцій вітаміну В12 кожні три місяці протягом всього життя.

Дія в організмі.
Вітамін В12 має складну будову: на його молекули містять атом кобальту і цианогруппу. В організмі людини цей вітамін необхідний для утворення нуклеїнових кислот і деяких амінокислот (холіну та ін).
Вітамін В12 має високу біологічну активність. Він стимулює ріст, нормальне кровотворення і дозрівання еритроцитів, нормалізує функції печінки і стан нервової системи. Потрібно для нормального травлення. Підтримує нормальне функціонування нервової системи. Володіє вираженою здатністю зменшувати відкладення жиру у внутрішніх органах.
Покращує кровообіг, пам'ять і врівноваженість. Знімає збудження та послаблення пам'яті.

Недолік цього вітаміну призводить до злоякісного недокрів'я. У вегетаріанців, які не їдять м'яса, яєць або молочних продуктів, може спостерігатися дефіцит вітаміну В12, так як він міститься в основному в продуктах тваринного походження. Такому ж ризику піддаються ті, хто переніс операції на шлунку і кишечнику.

Симптомами нестачі вітаміну В12 є "печіння в мові", виразки на мові, погана засвоюваність їжі, зниження маси тіла, помітне схуднення, оніміння кінцівок, слабкість, розлад зору.
У літніх людей можуть розвинутися нервово-психічні нездужання: галюцинації, втрата пам'яті, нервозність, дзвін у вухах, втрата почуття рівноваги.

Дефіцит вітаміну В12 виникає найчастіше у зв'язку з захворюваннями шлунка або кишечнику, внаслідок чого порушується витяг з їжі і всмоктування міститься в ній ціанокобаламіну.
Дефіцит вітаміну В12 згубно впливає майже на всі тканини організму, особливо на ті, в яких відбувається інтенсивне клітинне ділення, наприклад, кістковий мозок і статеві залози, що утворюють статеві клітини. Дефіцит вітаміну В12 не тільки викликає злоякісну анемію, але і обумовлює хвороби мови, розлади нервової системи, зокрема втрату чутливості і погану координацію рухів.

Крім того, при дефіциті В12 спостерігається втома, дратівливість, втрата апетиту, діарея, болі в шлунку, порушення кровообігу і роботи серця, шкіра жовтіє, можуть бути скарги на порушення менструального циклу, неприємний запах тіла, неврит, оніміння або поколювання рук і ніг.
Симптоми злоякісної анемії включають і психічні розлади, у тому числі нездатність до концентрації уваги, дратівливість, депресію.

Жінки з недоліком вітаміну В12 в організмі піддаються підвищеному ризику безпліддя і повторюваних викиднів. Вітамін В12 відіграє ключову роль у процесах овуляції. Недолік вітаміну може призвести до відсутності овуляції, або запліднене яйце не буде розвиватися, що також сприяє викиднів.
При цьому великі дози цього вітаміну не завдають шкоди організму.

Джерела: молоко і молочні продукти (особливо кисломолочні), м'ясо, яйця, сир, нирки, печінка, дріжджі, оселедець, соя.
Вітамін теплоустойчив, але чутливий до впливу світла.

Взаємодія з іншими речовинами.
На засвоєння вітаміну В12 погано впливає велика кількість аскорбінової кислоти, тому для запобігання втрат вітаміну В12 його краще не поєднувати з прийомом вітаміну С. Тютюн погіршує всмоктування. Курці можуть мати потребу в додатковому прийомі вітаміну В12.
Ціанокобаламін руйнується під впливом кислот, лугів, алкоголю, естрогенів і снодійних засобів.
Противоподагрические засоби, антикоагулянти, добавки, що містять калій, можуть порушувати всмоктування вітаміну В12 з травного тракту.

Додатковий прийом може знадобитися:
людям, які споживають малокалорійну або недостатньо багату поживними речовинами їжу, а також тим, хто відчуває підвищену потребу у поживних речовинах;
суворим вегетаріанцям;
які зловживають алкоголем і наркотиками;
людям, страждаючим виснажливими хронічними захворюваннями, Снідом або хронічної лихоманкою;
тим, хто тривалий час відчуває стресовий стан;
нещодавно перенесли хірургічну операцію;
людям з частково віддаленим шлунково-кишковим трактом;
перенесли в недавньому минулому важкі травми та опіки;
людям з раковими захворюваннями підшлункової залози і кишечника.

Вітамін О 13 (оротовая кислота)

Бере участь у метаболізмі фолієвої кислоти і вітаміну В12. Можливо, попереджає розвиток деяких печінкових розладів і передчасне старіння. Допомагає при лікуванні множинного склерозу.

Прояви дефіциту і захворювання, пов'язані з ним, все ще непевні.

Джерела.
Коренеплоди рослин, сироватка рідка частина кислого і згорнутого молока.
Руйнівники: вода і сонячне світло.

Вітамін В15 (пангамат кальцію, пангамовая кислота)

Питання про те, чи є це водорозчинне речовина, вітаміном або провітаміном, досі залишається предметом обговорення. Вперше воно було отримано із зерен абрикосових кісточок в 1951 році. Вітамін В15 відкрив Т. Е. Кребс. Активні дослідження пангамовой кислоти проводилися у Радянському Союзі, але більшість органів охорони здоров'я США вважають корисні властивості пангамовой кислоти не доведеними.

Дія в організмі.
Поліпшує жировий обмін, підвищує засвоєння кисню тканинами. Усуває гіпоксію. Використовується для поліпшення фізичної працездатності і роботи серця, діє як антиоксидант і антизагрязнитель, сприяє виведенню токсинів, що потрапляють в організм із забрудненою навколишнього середовища. Збільшує термін життя клітин, швидко позбавляє від втоми. Знижує рівень сироваткового холестерину в крові. Сприяє синтезу білків, знижує прагнення до алкоголю і захищає від цирозу печінки. Пом'якшує прояв стенокардії і астми. Захищає печінку від цирозу. Стимулює імунні реакції.

Ефективність його застосування часто збільшується, якщо він приймається разом із вітамінами А і Є.

Джерела.
Насіння рослин, пивні дріжджі, печінка. Найбільше містять вітаміну В15 коричневий рис, рисові висівки, насіння кунжуту, гарбуз.

Дефіцит викликає скорочення надходження кисню в клітини, що може призвести до втоми, серцевих порушень, передчасного старіння, залозистим і нервових розладів.
Руйнівники: вода і сонячне світло.

Вітамін В17 (нитрилозид, лаетраль)

Один з найбільш суперечливих "вітамінів" десятиліття. Його отримують з абрикосових кісточок. Єдиний з вітамінів групи В, який відсутня в пивних дріжджах.

Дія в організмі.
Покращує обмінні процеси, попереджає розвиток пухлин.

Джерела:
фрукти, кісточки яблук, груш, винограду, абрикосів, вишень, персиків, слив. Особливо багато його в злаках (жита, пшениці).

Дефіцит цього вітаміну супроводжується підвищеною сприйнятливістю до раку, можлива стомлюваність.

Токсичність.
Хоча рівні токсичності ще не встановлені, прийом надмірних доз може бути небезпечним. Приймати без попередньої консультації лікаря не слід.

Вітамін Р (рутин, цитрин)

Вітамін Р разом з аскорбіновою кислотою бере участь у найважливіших для організму людини окисно-відновних процесах. Недостатність вітаміну Р - причина вкрай небажаного підвищення проникності кровоносних судин. Природна потреба у вітаміні Р цілком заповнюється наявністю в харчовому раціоні чаю, цитрусових, відвару сушеного шипшини. Багато його також в горобині, грецьких горіхах, чорній смородині.

До цієї групи водорозчинних вітамінів відносяться також вітамін Н (біотин), фолацин, або фолієва кислота, вітамін В,5 (пангамовая кислота), пантотенова і параамінобензойна кислоти. Як правило, потреба в цих вітамінах задовольняється звичайним раціональним харчуванням. Не менш важливу групу складають жиророзчинні вітаміни А (аксерофтол), D (кальциферол), Е (токоферол) і вітамін К.

Вітамін А

Вітамін А нормалізує обмін речовин, бере участь в процесі росту, оберігає від поразок шкіру і слизові оболонки. Деякі лікарі називають цей вітамін "першою лінією оборони проти хвороб" і вважають, що його треба приймати 3-4 рази більше норми.
Вітамін А впливає на стійкість дитини до інфекцій, стан шкіри, слизових оболонок, зір.

Недолік його в їжі виявляється порушенням функції органів зору (аж до появи "курячої" сліпоти), зниженням опірності організму до інфекційних хвороб, зроговінням слизових оболонок ряду органів і шкіри. Найбільш багаті вітаміном А печінка тріски і забійного худоби, жовток курячого яйця, вершки, вершкове масло, риб'ячий жир. Провітамін А - каротин - речовина, з якого організм людини синтезує вітамін А в досить великих кількостях він міститься в моркві, солодкому перці, обліписі, шипшині, зеленій цибулі, петрушці, щавлі. Є також провітамін в абрикосах, шпинаті, салаті.

Передозування вітаміну А у вагітних жінок може привести до розвитку вроджених дефектів плода.

Вітамін D (кальциферол)

Вітамін Д - жиророзчинний і до деякої міри депонується в організмі, тому може бути досягнутий потенційно токсичний рівень, якщо ви отримуєте великі його кількості.
Навіть якщо його мало в раціоні, дефіцит вітаміну рідко наступає до тих пір, поки ви отримуєте велику кількість сонячних променів. Коли шкіра піддається впливу ультрафіолетового випромінювання, холестерол, що знаходиться в шкірі, трансформується у попередник вітаміну Д. Вплив сонця на обличчя і руки протягом 5 хвилин 3 рази в тиждень є ефективним шляхом для утворення адекватного кількості вітаміну Д в організмі.

Кількість вітаміну, синтезируемое в шкірі під дією сонячного світла, залежить, крім усього іншого, від довжини хвилі світла, пігментації шкіри (у темношкірих людей активується меншу кількість попередника, і тому вони більше схильні до захворювань, пов'язаних з недостатністю вітаміну) і рівня забрудненості атмосфери того місця, де ви живете.

Дія вітаміну Д в основному спрямоване на забезпечення цілісності кістки при збільшенні адсорбції мінеральних речовин, необхідних для побудови і підтримки скелетної структури. Він необхідний для росту організму та особливо важливий для нормального росту і розвитку кісток і зубів у дітей. Крім того, він сприяє профілактиці та лікуванню остеопорозу та гіпокаліємії, підвищення імунітету, процесів нрмализации зсідання крові. Вітамін необхідний для абсорбції та утилізації кальцію і фосфору в шлунково-кишковому тракті.
Вітамін Д запобігає розвиток м'язової слабкості, бере участь у регуляції серцевих скорочень. Крім того, стимулює зростання, впливає на функціональний стан щитовидної, зобної, паращитовидних і статевих залоз. Вітамін Д всмоктується в тонкому кишечнику з участю жовчі. Контролювати вміст вітаміну Д в організмі можна за його рівнем у сироватці крові, так як вітамін Д зв'язується з деякими білками крові.

Симптоми недостатності
Форма вітаміну Д, яку ми отримуємо з їжею або у вигляді добавок, не активна. Її перетворення в активну форму відбувається в печінці і нирках. Тому при захворюваннях печінки та нирок цей процес порушується, що підвищує ризик розвитку остеопорозу.
Важкий дефіцит вітаміну Д може викликати рахіт у дітей і остеомаляція у дорослих.
Менш виражений дефіцит характеризується зниженням апетиту, відчуттям печіння у роті та глотці, діареєю, порушеннями сну, нервозністю, пітливістю голови, короткозорістю, проблемами, пов'язаними із зором, зниженням ваги.

Симптоми надлишку
Дратівливість, слабкість, блювання, нудота, діарея, спрага, головний біль, втрата апетиту.

Джерела:
риб'ячий жир, жирна морська риба, молочні продукти, яйця, вершкове масло, масло печінки тріски, зелень кульбаби, яєчні жовтки, палтус, печінка, молоко, вівсяна каша, лосось, сардини, солодкий картопля, тунець, рослинні олії. Трави - люцерна, хвощ, кропива і петрушка.

Взаємодія з іншими речовинами:
Для гарного засвоєння вітаміну Д слід вживати достатньо продуктів, що містять кальцій, фосфор, вітаміни А, С, групи В.
Вітамін стимулює поглинання кальцію в кишечнику, а оскільки кальцій і залізо конкурують за всмоктуваність, значний додатковий прийом вітаміну може призвести до дефіциту заліза.
Вітамін також стимулює всмоктування в кишечнику магнію - одного з партнерів кальцію в побудові кістки.
Він не дає нирці втратити з сечею фосфат - іншого партнера кальцію в побудові кістки.

Дефіцит вітаміну Е порушує нормальний метаболізм вітаміну Д в печінці (де активуються попередні форми).
Сонячне світло важливий для стимуляції організму в продукуванні вітаміну. Особливо схильні до дефіциту вітаміну Д літні люди: вони проводять мало часу поза домом на сонці, і їх харчування не завжди повноцінно. А оскільки з віком здатність перетворювати молекули попередників, що утворюються в шкірі, вітамін падає вдвічі порівняно з молодим віком, у літніх людей протягом пізньої осені і зими може наступити дефіцит цього вітаміну.
Алкоголь, при зловживанні ним, виснажує запаси вітаміну Д в печінці.
Замінники тваринного жиру здатні знизити всмоктування вітаміну Д.

Кулінарна обробка.
Вітамін Д важко розкладається, тому кулінарна обробка продуктів, що містять вітамін Д, не вимагає ніяких особливих предостожностей.

Застереження.
Порушення з боку кишечника, недостатність функції печінки і жовчного міхура зменшують абсорбцію вітаміну Д. Деякі препарати, знижують вміст холестерину, антациди, мінеральне масло і кортикостероїди (кортизон) також заважають абсорбції. Тіазидні діуретики, такі як хлортиазид, гідрохлоротіазид, порушують співвідношення кальцій / вітамін Д в організмі.

Не приймайте вітамін Д без кальцію.

Застосування вітаміну Д у великих дозах небезпечно. Токсичну дію вітаміну Д послаблюється, якщо одночасно призначається вітамін А.

Вітамін Д протипоказаний при гіперкальціємії, ішемічної хвороби серця, вираженому атеросклерозі будь-якої локалізації (особливо з поразкою коронарних і церебральних артерій), загостреннях захворювань шлунково - кишкового тракту, особливо виразкової хвороби шлунка і 12-ти палої кишки, активних формах туберкульозу, гострих і хронічних захворюваннях печінки і нирок з їх недостатністю.
Слід дотримуватися обережності при призначенні вітаміну вагітним жінкам у віці 35 років і старше, а також особам похилого та старечого віку.

Додатковий прийом вітаміну Д може знадобитися:
дітям, які проживають у районах, де надходження сонячного світла обмежена;
людям, які споживають малокалорійну або недостатньо багату поживними речовинами їжу, а також тим, хто відчуває підвищену потребу у поживних речовинах;
людям старше 55 років, які мало бувають на сонці;
вагітним і годуючим жінкам;
які зловживають алкоголем і наркотиками;
людям, страждаючим виснажливими хронічними захворюваннями, Снідом або хронічної лихоманкою;
тим, хто тривалий час відчуває стресовий стан;
нещодавно перенесли хірургічну операцію;
людям з частково віддаленим шлунково-кишковим трактом;
перенесли в недавньому минулому важкі травми та опіки;
людям з темним кольором шкіри;
страждаючим порушеннями функції печінки, наприклад цирозом або хронічним гепатитом;
немовлятам - немовлятам;
суворим вегетаріанцям, мало бувають на сонці.

Проконсультуйтеся з лікарем, якщо у вас:
є плани завагітніти в період прийому вітаміну Д;
епілепсія;
сердечне або судинне захворювання;
захворювання печінки, нирок, підшлункової залози;
хронічна діарея;
проблеми з кишечником;
саркоїдоз.

Вітамін E

Авітаміноз Е у людини не описано, а недостатність проявляється пригніченням статевих залоз, м'язовою дистрофією, порушенням цілісності еритроцитів.

Цим вітаміном багаті зародки злакових культур, зокрема пшениці, зелені частини овочів і ряду дикорослих рослин, соняшникова олія. Є вони також в інших рослинних оліях (крім оливкової), яєчному жовтку, печінці забійного худоби, м'ясі, вершковому маслі та молоці.Вітамін Е відомий як "вітамін плодючості", оскільки він необхідний для відтворення потомства. Крім того, він забезпечує нормальне функціонування серцевого м'яза.

Вітамін К

Цей вітамін - обов'язковий і неодмінний учасник механізму згортання крові. При недоліку його в їжі знижується згортуваність крові, що проявляється кровотечами.

Вітаміном K багаті білокачанна і кольорова капуста, томати, гарбуз, свиняча печінка. Чимало його в моркві, буряках, картоплі, бобових, пшениці і вівсі.

Збалансоване харчування круглий рік заповнює потребу людини в цьому вітаміні.
Слід зазначити, що вітаміни в плодах і овочах розподілені нерівномірно. У шкірці свіжих огірків і плодів цитрусових їх майже вдвічі більше, ніж у м'якоті А ось м'якоть яблук, айви, груш та картоплі містить вітамінів значно більше, ніж їх шкірка. У помідорах і солодкому перці насиченість аскорбіновою кислотою і провітаміном А зменшується від основи до їх верхівці.

Іноді причиною безсоння, підвищеної дратівливості та ряду інших хворобливих станів є непомірне споживання вітамінних препаратів.
При надлишку вітаміну D кальцій виводиться з кісткової тканини і вона починає розм'якшуватися, як, наприклад, і при недостатності вітаміну D.
Перенасичення організму вітаміном А може призвести до отруєння.
Надлишок одного з вітамінів групи В, а саме фолієвої кислоти, несприятливо позначається на функції надниркових залоз.
Отже, будь-які вітамінні препарати треба вживати, дотримуючи обережності.

ВМІСТ ВІТАМІНІВ У ПРОДУКЦІЇ ТОВ «Лідер-Груп «КС «Нове життя» >>>

(За матеріалами компанії "Нове Життя", 2016 р.)

Версія для друку Версія для друку


БІБЛІОТЕКА
Комп'ютерне тестування
Протеїнові коктейлі
Лікування та профілактика гострих респіраторних інфекцій
Практичні напрацювання щодо застосування серії "Капсули"
Практичні напрацювання щодо застосування серії " Фіто-Здоров'я"
Практичні напрацювання щодо застосування Дієтичні добавки серії "НЖ" в таблетках
Практичні напрацювання щодо застосування еліксирів
Практичні напрацювання щодо застосування екстрактів
Напрацювання по схудненню
Сторінки валеолога по продукції "ЛІДЕР-ГРУП "КС "НОВЕ ЖИТТЯ"
Застосування по захворювань продукції "ЛІДЕР-ГРУП "КС "НОВЕ ЖИТТЯ"
Принципи складання оздоровчих програм з продукцією компанії "Нове Життя"
Статті по продукції
Ваша домашня аптечка - Швидка допомога
Здоров'я зсередини - краса зовні: розкриваємо секрети досконалості
Дієтичні добавки Компанії "ЛІДЕР-ГРУП" КС "НОВЕ ЖИТТЯ"
КОРОТКІ СТАТТІ
Алое віра - застосування
Гастрит - як лікувати
Про користь конюшини
Про користь вовчуги
Плющ при кашлі
Корисні властивості розторопші
Користь матки борової
Шавлія як антисептик
Деревій нас захищає
Головна | Новинки | Акції | Доставка | Відгуки
099-7649808 Vodafone
067-6464046 Київстар

9.00 - 20.00
ЗДОРОВ'Я
без
ЛІКІВ
"NEW LIFE" ЗДОРОВЕ ХАРЧУВАННЯ
НАТУРАЛЬНА КОСМЕТИКА
ДЛЯ ПОБУТУ
-Україна-