СТАЄМО СТРУНКИМИ ПРАВИЛЬНО І НАДОВГО
«Їсти можна все і в будь-яких кількостях, але тільки голою перед дзеркалом»
Фаїна Раневська
Страждання по фігурі – самі болісні страждання. Вони накладають свій похмурий відбиток на все, що нас оточує. І ми вже бачимо світ зовсім інакше, сумних і темних тонах. Ці страждання по фігурі нестерпні, вони в буквальному розумінні отруюють все наше життя. Вони, як злий чарівник, все хороше перетворюють у погане - те, що раніше приносило нам радість, викликає суцільні засмучення.
Боячись набрати вагу, ми не можемо не тільки їсти з задоволенням - ми не можемо із задоволенням дивитися на їжу. Все, що смачно - шкідливо! Все, що прісно - корисно! Сидіти за святковим столом – взагалі, борошно рідкісна. Достаток і апетитність святкових страв – це ж кінець фігурі. Хоча існують жінки, які їдять все підряд, а їм хоч би що?! Вони примудряються залишатися вічно стрункими і прекрасними незалежно від калорій і обсягів їжі! Але, на жаль, це вибрані. Більшості від природи не поталанило, і доводиться постійно контролювати свій раціон.
В результаті наше життя стає залежною від їжі цілком. Але головне – невід'ємною частиною наших фізіологічних проблем стає постійна присутність психологічного дискомфорту. А це - глухий кут!
Отже, ми прийняли рішення схуднути...
Основи правильного харчування
1. Оптимальним вважається чотириразовий прийом їжі з інтервалами 4-5 годин, в один і той же час. При цьому сніданок повинен складати 25% добового раціону, обід — 35%, полуденок — 15% і вечеря — 25%. Вечеряти рекомендується не пізніше, ніж за 3 год до сну.
2. Достатня, але не надмірна калорійність раціону. Кількість споживаних калорій повинно покривати енерговитрати організму людини (які, в свою чергу, залежать від статі, віку і способу життя, в тому числі від характеру праці). Шкодить здоров'ю як недостатня, так і надмірна калорійність раціону.
3. Правильне співвідношення основних компонентів харчування (білків, жирів і вуглеводів). У середньому, співвідношення кількості вживаних білків, жирів і вуглеводів повинно становити 1:1:4, при великих фізичних навантаженнях - 1:1:5, для працівників розумової праці - 1:0.8:3.
4. Повинна покриватися (але, знову ж таки, без надлишку) потреба організму в основних харчових речовинах (в першу чергу - незамінні амінокислоти, поліненасичені жирні кислоти, мікроелементи, мінеральні речовини та вода). Поради щодо здорового і правильного харчування для всіх типів обміну речовин.
Пийте багато води. Поставте метою випивати 8 склянок води щодня. Фрукти і овочі містять воду і можуть поповнити Вашу денну потребу.
Снідайте кожен день. Люди, які снідають, мають меншу ймовірність переїдати днем. Сніданок також дає вам енергію і допомагає думати і вчитися.
Вибирайте цільно-зернові продукти. Спробуйте цільно-зерновий хліб і макарони, вівсянку або коричневий рис.
Вибирайте кольорові овочі щодня. Овочі різного кольору дають різні поживні речовини. Вибирайте темну листову зелень - таку як капуста і салати, і червоні з помаранчевими - такі як морква, солодкий картопля, червоний перець і помідори.
Вибирайте свіжі або нарізані фрукти частіше, ніж фруктовий сік. У фруктовому соці міститься мало, або зовсім не міститься харчових волокон.
Обережно використовуйте жири і масла. Оливкова і арахісове олії, авокадо, горіхи і горіхове масло, оливки і риба надають жири, корисні для серцево-судинної системи, а також вітаміни і мінерали.
Обережно споживайте солодощі. Обмежте їжу і напої, що містять багато цукру.
Майте маложирні і несолодкі закуски під рукою вдома, на роботі або в дорозі - з тим щоб втамувати голод і не викликати переїдання.
Харчуйтеся три рази в день замість пропускання прийому їжі або вживання закусок замість їжі.
М'яса воліємо птицю, птиці - рибу, а рибі - морепродукти. Цукру - мед, а меду - сухофрукти.
За рекомендацією Маргарити Корольової, є слід кожні 2-2,5 години, але при цьому в жодному разі не переїдати. Порції повинні бути такими, щоб, з одного боку, наситити, а з іншого, не перевищити планку. Маса з'їденої за день їжі не повинна бути більше одного, максимум півтора кілограмів. Маргарита Корольова вважає це одним з головних правил «ситої стрункості».
У сніданку – сила.
Ранкового прийому їжі дієтолог надає велике значення. Пов'язано це з тим, що в першій половині дня засвоєння поживних речовин проходить швидше, всі обмінні процеси діють в оптимальному режимі. Інтенсивний метаболізм не дозволяє накопичуватися жировим відкладенням, а енергія, отримана з ранковою порцією їжі, необхідна для нормальної роботи всіх систем організму на протязі всього дня. Саме тому Маргарита Корольова радить не відмовлятися від сніданку. Після пробудження необхідно випити склянку чистої води, потім виконати нескладний комплекс дихальної гімнастики і тільки через півгодини після цього сісти за стіл. Оптимальним варіантом сніданку автор дієти вважає каші, зварені на воді, з рису, вівсянки, гречки. За бажанням можна додати в них невелика кількість свіжих або сухих фруктів чи горіхів. Також в якості першого прийому їжі підійдуть маложирні кисломолочні продукти, сир або яйця.
Психологія схуднення.
У книзі «Схуднути назавжди» Маргарити Корольової докладно розглядаються питання мотивації і цілепокладання. Автор переконана, що, тільки визначивши для себе чіткі завдання і маючи сильний стимул, можна успішно боротися із зайвою вагою. Вона допомагає своїм читачам визначитися з питаннями «худнути або не худнути» і «якщо худнути, то навіщо».
Збалансоване харчування.
Розробляючи свій раціон, Маргарита Корольова передбачила, щоб у нього входили всі необхідні елементи, вітаміни і мінерали. Співвідношення білків, жирів і вуглеводів в меню, рекомендованому дієтологом, повинно бути представлена наступною формулою: 1:1,5:4. Їх джерелом повинні служити натуральні продукти, переважно рослинного походження, молочна їжа, пісне м'ясо та крупи, а також жиросжигающие спеції. Готувати їжу Маргарита Корольова радить щадними методами: варити, запікати у фользі, тушкувати без додавання олії, готувати на пару.
Схуднення в комплексі.
Сама автор методики схуднення визнає, що вона не прагнула до створення всього лише черговий дієти, а намагалася допомогти кожній людині, котра худне знайти внутрішню гармонію, прищепити йому навички здорового способу життя і навчити дотримуватися індивідуального стилю харчування. Схуднути назавжди, на думку Маргарити Корольової, можливо, якщо узгоджено поєднувати дробове дієтичне харчування, регулярні, але необтяжливі фізичні навантаження і фізіотерапевтичні процедури.
Худнути, але собі не шкодити.
Розкриваючи у своїй книзі правила «ситої стрункості», Маргарита Корольова робить особливий акцент робить на тому, що вони можуть підійти не кожному. Зокрема, є ряд захворювань, при яких такий метод схуднення небажаний. Тому дієтолог радить всім, хто хоче самостійно схуднути за її методикою, але має проблеми зі здоров'ям, попередньо проконсультуватися з лікарем.
П'ять заборон на шляху до «ситої стрункості»
Не їсти після сьомої години вечора. Це правило слід неухильно дотримуватися незалежно від того, у скільки було пробудження або наскільки напруженим видався день. Уповільнені обмінні процеси в організмі у вечірній час стають причиною того, що з'їдена після 18-19 годин їжа не може повністю засвоїтися, а поповнює запас жирових клітин.
Не голодувати. Схуднення повинне бути природним і комфортним, вважає автор методики «ситої стрункості» Маргарита Корольова. Тому обмеження в їжі, що приводить до появи болісного почуття голоду, в її дієті під забороною. У виняткових випадках дозволяється навіть трохи порушити правильний режим харчування і перекусити після семи вечора, якщо голод не дає спокою. Зупинити свій вибір в цьому випадку слід на чашці зеленого чаю з ложечкою меду, склянку знежиреного кефіру, половинці грейпфрута або гранаті.
Не відчувати спрагу. Щоб схуднути, Маргарита Корольова радить пити багато і часто. Причому більшу частину рідини повинна становити чиста вода. Для стимулювання обміну речовин в день необхідно випивати її не менше двох літрів, обмежуючи при цьому вживання солі.
Не переїдати. Щоб схуднути назавжди, дієтолог Королева рекомендує відмовитися від звички їсти приготовану порцію цілком, навіть не прислухаючись до власних відчуттів і справжнім потребам організму. Переїдання веде до розтягування стінок шлунка, а все збільшується з кожним разом кількість їжі в підсумку призведе до ожиріння. Якщо взяти за правило їсти повільно, ретельно пережовуючи кожен шматочок і насолоджуючись смаком, то незабаром виявиться, що для насичення потрібно набагато менший об'єм їжі, ніж раніше.
Не піддаватися стресам. Пригнічений настрій, песимізм, зневіра в успіх схуднення часто закінчуються зривами, чреватыми переїданням і поверненням скинутих кілограмів.
Дієта Королевою: корисні продукти
хліб з борошна грубого помелу, цільнозернові хлібці, житні сухарики;
чиста негазована вода, зелений чай, неміцний чорний чай, соки без цукру, кави – один раз на день вранці, зрідка – біле вино;
рослинна їжа: овочі, фрукти, ягоди;
молочні продукти зі зниженим вмістом жиру – раз на день;
пісне м'ясо: яловичина, кролятина, птиця без шкіри;
нежирна морська риба та морепродукти;
каші з різних круп;
яйця не частіше трьох разів на тиждень;
рафіновані рослинні масла.
Дієта Королевою: шкідливі продукти
жири: вершкове масло, маргарин, сало, соуси;
м'ясо і риба жирних сортів, ковбаса, сосиски;
висококалорійні молочні продукти з додаванням цукру і наповнювачами;
кондитерські вироби, десерти, шоколад;
макаронні вироби;
хліб з борошна вищого сорту, здоба; газовані напої;
консервовані продукти;
міцний алкоголь.
Зразкове меню на тиждень
Понеділок
Сніданок: натуральний кисломолочний продукт без цукру і фабричних добавок (за бажанням можна доповнити його свіжими ягодами або фруктами).
Другий сніданок: четвертинка середнього свіжого ананаса.
Обід: порція нежирного відвареного м'яса курки (без шкірки) з гарніром з спаржі, приготованою на пару.
Полуденок: порція низькокалорійного овочевого супу-пюре.
Вечеря: тушковані або варені морепродукти і листовий салат.
Вівторок
Сніданок: чашка нежирного сиру з додаванням зелені або ягід.
Другий сніданок: салат з двох середніх свіжих морквин, заправлений чайною ложкою маложирной сметани.
Обід: відварна риба нежирних сортів з овочевим салатом.
Полуденок: одне яблуко.
Вечеря: порція вареної цвітної капусти і варене яйце.
Середа
Сніданок: приготований з цілого яйця і одного білка омлет із зеленню.
Другий сніданок: 200 г будь-яких ягід.
Обід: запечена без додавання олії риба полужирных сортів з гарніром з листового салату.
Полуденок: склянка свіжовичавленого соку, розведеного водою.
Вечеря: невеликий запечений кабачок.
Четвер
Сніданок: порція рисової каші, звареної з овочами.
Другий сніданок: свіжий болгарський перець.
Обід: порція вареного пісного м'яса з гарніром з овочів, приготованих на пару (броколі, цвітна капуста, спаржа).
Полуденок: четвертинка свіжого ананаса.
Вечеря: листовий салат і гриби.
П'ятниця
Сніданок: вівсяна каша з додаванням меду, ягід або яблук.
Другий сніданок: склянка свіжовичавленого соку.
Обід: порція парової риби з зеленим салатом.
Полуденок: жменька мигдалю.
Вечеря: рагу з овочів і одне варене яйце.
Субота
Сніданок: гречана каша з додаванням пасеровані на воді цибулі і моркви.
Другий сніданок: два свіжих огірка.
Обід: порція вареної курки з листовим салатом.
Полуденок: сухофрукти.
Вечеря: відварна риба нежирних сортів з кольоровою капустою.
Неділя
Сніданок: оладки з кабачків з соусом з натурального йогурту і зелені.
Другий сніданок: порція салату з фруктів з медом.
Обід: тушковані овочі з запеченим м'ясом.
Полуденок: склянка кефіру.
Вечеря: порція вареної картоплі «в мундирі» з гарніром з огірково-помідорного салату.
Розвантажувальні дні на допомогу котрі худнуть
Після того як організм худне звикне до нового режиму харчування та меню (а це відбувається приблизно через два тижні), Маргарита Корольова радить почати практикувати розвантажувальні дні. Вони дадуть новий поштовх до позбавлення від зайвих кілограмів і допоможуть закріпити досягнутий результат.
Дотримуватися розвантажувальні дні можна за гнучкою схемою. Наприклад, Маргарита Корольова радить обов'язково застосовувати їх після різних урочистостей, пов'язаних з рясним застіллям. Якщо ж такі дні переносяться легко, то можна дотримуватися розвантажувального меню, що складається з одного-двох обраних продуктів, протягом двох-трьох днів без жодних негативних наслідків для здоров'я.
Харчування має бути частим (до 10 разів), але невеликими порціями. Приймати їжу дозволяється до пізнього вечора і випивати до двох з половиною літрів чистої води.
Фруктові: 1,5 кг фруктів на вибір (яблука, апельсини, кавун, ананас) поділити на шість прийомів і з'їсти протягом дня.
Овочеві: 1,5 кг сирих овочів у вигляді салатів з'їсти протягом дня за шість прийомів.
Томатні: 1,5 л томатного соку без солі випивається по одній склянці протягом дня до 20 годин.
Сирні: шість разів на день з'їдати по 100 г маложирного сиру і випити три склянки несолодкого чаю.
М'ясні: денний раціон складається з 400 г відвареного пісного м'яса, розділеного на шість порцій.
Молочні: за добу випити по одній склянці 1,5 л 1%-ного кефіру.
Маргарита Корольова: схуднути назавжди допоможе монодієта
Маргарита Корольова включила в свої правила «ситої стрункості» дев'ятиденний план харчування, заснований на принципах монодієти. Він допомагає природним шляхом очистити організм і форсує темпи зниження ваги. Для цього необхідно три дні поспіль харчуватися тільки яким-небудь одним продуктом, чергуючи вуглеводне меню з білковим меню і меню, багатих рослинною клітковиною.
Рисові дні. Єдиним блюдом на три дні стає рис, приготований особливим чином. З вечора замочити в холодній воді склянку длиннозернового рису. Вранці промити його, залити подвійним об'ємом окропу і відварити 15 хвилин. Отриману кашу поділити на шість порцій і з'їсти до 20 годин. Також у ці дні потрібно випивати вісім склянок води і дозволяється з'їсти 3 ч. л. меду.
Курячі дні. Основа меню – курка вагою не більше 1,5 кг без шкірки і жиру, приготована на пару без додавання солі. М'ясо, відокремлене від кісток, потрібно з'їсти протягом дня за шість підходів.
Овочеві дні. 500 г овочів щодня з'їдаються свіжими у вигляді салату без масла і солі, а ще з 500 г тушкуються або готуються на пару. Кожна страва ділиться на три частини і чергується до 20 годин.
Обережно з дієтами!!!
Щоденний раціон повинен бути збалансованим і гармонійним. Сила метаболізму максимально проявляється в умовах різноманітності продуктів, і дуже важливо вміти правильно вибирати, поєднувати і готувати їжу. Невірно підібрана схема живлення може серйозно нашкодити. Наприклад, білкові типи раціонів можуть нести потенційну небезпеку для людей з подагри, сечокам'яної хвороби, метаболічним синдромом і атеросклерозом. Навіть для здорової людини вони чреваті розвитком запорів, порушенням мікрофлори кишечника, симптомами ендогенної інтоксикації, надлишок білка шкодить ниркам, суглобів, судин.
Сокові дієти шкодять не менше. Надлишок фруктози в солодких соках – удар по підшлунковій залозі. Тому поставтеся серйозно до цієї процедури і вибору соків для розвантаження. І хочу підкреслити, що натуральні соки є потужним біологічно активним продуктом, і якщо ви плануєте влаштувати собі тривалу програму (починаючи від двох днів), спочатку варто проконсультуватися з лікарем, зробити УЗД і перевірити, чи немає каменів, піску в нирках, жовчному міхурі. Така велика кількість соків здатне ввести в хід камінь у нирках або викликати загострення хронічного панкреатиту.
Про правильне харчування для бізнес-леді
Дуже важливо, незважаючи на інтенсивний робочий графік, знайти баланс Здоров'я/Праця і навчитися поважати потреби організму, незважаючи на велику зайнятість. Для більшості здорових молодих жінок досить дотримуватися простих правил в їжі, щоб бачити результат і добре себе при цьому почувати.
Найчастіше у своїй практиці стикаюся з помилками в плануванні раціону і дотриманні режиму харчування: вранці багато хто не хочуть снідати, вдень не вистачає часу на повноцінну їжу, а ввечері складно дотримуватися правила та контролювати кількість їжі, ми забуваємо про почуття міри. Тому, модифікуючи своє харчування і спосіб життя, як правило, ми починаємо з найпростіших речей – своєчасний сніданок, повноцінний обід і правильна вечеря, при цьому між основними прийомами їжі припустимі здорові перекуси.
1. Сніданок – один з найбільш стратегічно важливих прийомів їжі: він задає тон метаболізму на весь день, постачає енергією, забезпечує відмінну роботу органів травлення, тому не ігноруйте перший прийом їжі. На роботу бажано брати з собою здорові перекуси – фрукти, сухофрукти (для зимового періоду), горіхи, несолодкі кисломолочні напої. Такі проміжні прийоми їжі допоможуть поповнити запаси поживних речовин в організмі, підтримати енергію і працездатність. Для першої половини дня підійдуть сухофрукти (курага,чорнослив), шматочки фруктів, смузі, фреш. Для другої половини дня ідеальні кисломолочні напої, сир, молодий білий сир, морепродукти, а також мигдаль, фундук, волоський горіх – в них багато корисних речовин – магнію, вітаміну Е, амінокислот, поліненасичених жирних кислот.
2. Друге універсальне правило, яке працює у 99% випадків – биоритмика харчування – це вміння правильно розпоряджатися їжею і розподіляти продукти протягом дня. Організму далеко не байдуже, в який час ви з'їсте шматок м'яса, кашу або фрукти. І дуже логічно починати свій день, коли є висока потреба в енергії, з вуглеводів – це злаки, фрукти, овочі. А, як відомо, в полум'ї ранкових вуглеводів жири згоряють.
У вечірній час, навпаки, є необхідність скоротити квоту вуглеводів і вибирати на вечерю нежирні білкові продукти в союзі з некрохмалистими овочами. Але бувають і винятки з правил. Наприклад, людині з підвищеним рівнем холестерину не рекомендовані креветки і молочні продукти у вечірній час, а пацієнту з підвищеною сечовий кислотою потрібно заборонити телятину і шпинат.
Якщо ж в аналізах високий інсулін, то крім контролю рівня вуглеводів у харчуванні, не варто налягати на молоко (в ідеалі виключити), потрібно обмежувати деякі фрукти і крупи, а снідати, навпаки, краще білком.
Тобто на основні базові універсальні техніки завжди повинні накладатися індивідуальні, пов'язані з особливостями організму. Часто достатньо виправити 2-3 помилки, щоб досягти ідеального стану.
Про стереотипи
Можливо, ви здивуєтеся, але більше половини жінок, які приходять на прийом, мають нормальний вага і індекс маси тіла, вони відмінно себе почувають і не мають проблем зі здоров'ям. І це чудово, адже завжди краще попередити, ніж лікувати, а результати обстеження показують шлях, в якому напрямку рухатися.
Нерідко зустрічаються перфекціоністки, вони звикли у всьому добиватися успіху, в тому числі в боротьбі із зайвими грамами-кілограмами». Дуже важливо не боротися з собою, а дружити і поважати потреби свого організму, вчитися чути своє тіло. Цікаво спостерігати за тим, як залежить харчову поведінку і професія. Помітила, що дуже складно втрачають вагу вчителі, лікарі, бухгалтери. Навпаки, легко худнуть спортсмени і юристи, ймовірно із-за залізобетонної дисципліни і поваги до законів (у даному випадку, законами роботи організму).
Часто наше харчову поведінку і вибір продуктів залежать від змін в організмі – дефіцитні стани, зміни гормонального балансу, глистні інвазії провокують бажання є певну їжу. Оскільки їжа дуже соціальна, на нашу харчову поведінку і смакові уподобання впливають дуже багато факторів, наприклад, оточення, освіта і рівень життя.
І, до речі, чоловіки набагато легше втрачають вагу і утримують кращий результат, ніж жінки. У них вище відсоток м'язової маси, а отже, вище і основний обмін, є відмінності в гормональному фоні, що також полегшують роботу з вагою. І ще один важливий момент – відмінності в мотивації: чоловіки худнуть заради здоров'я, а жінки – заради краси. І перша мотивація набагато сильніше.
Як правильно харчуватися: поради дієтолога
Якщо проаналізувати методики, запропоновані Ковальковым, Фуц і Королевою, то можна побачити, що загальні правила харчування у них однакові. А це означає, що шляхом проб і помилок вони прийшли до однієї й тієї ж думки: «не Можна худнути, змушуючи себе голодувати». Голод змусить організм переключитися на знижений обмін речовин, і коли ви після чергової жорсткої дієти повернетеся до нормального харчування, зійшли з стегон кілограми з'являться знову. Щоб їжа «спалювалася» постійно і повністю, потрібно не голодувати, а переглянути режим харчування і підкоригувати меню.
Всі дієтологи пишуть про те, що напівфабрикати, копченості, фастфуди, солодощі та випічка нічого корисного в собі не несуть. У них занадто багато шкідливих жирів, спалити які організм не встигає і відкладає про запас. Відмовитися від цих продуктів важко тільки спочатку, тому що наші смакові рецептори звикли отримувати насолоду від прийому такої їжі. Треба просто підібрати продукти так, щоб вони входили в групу улюблених вами. Приміром, замінити в бутербродах білий хліб хрусткими хлібцями, а замість ковбаси класти зверху курячу грудку. Цей варіант перекусу набагато корисніше, ніж перший.
Набагато складніше впоратися зі звичкою поглинати солодке. У процесі поїдання ми відчуваємо приємні емоції, і організм звикає до них, як до наркотику. Тому дієтологи не радять повністю викреслювати з раціону солодке, а лише поміняти продукти. Наприклад, не купувати тоннами цукерки, морозиво, кондитерські вироби, а зазирнути у фруктовий відділ. Ананас, грейпфрут, цитрусові... Вибирайте з фруктів ті, які вам до смаку. Уникайте тільки бананів і винограду, тому що в них занадто багато цукру.
Прекрасна альтернатива шоколаду – сухофрукти. У них солодощі не менше, зате міститься велика кількість калію, який береже здоров'я наших судин. Один нюанс: купуйте тільки ті сухофрукти, які справили без додавання цукру, а не цукати.
Друге правило, про яке постійно говорять дієтологи – перейти на часте харчування малими порціями. Причому об'єм їжі повинен до вечора поступово зменшуватися. Так ми привчаємо організм спалювати все, що він отримав, не відкладаючи про запас. Клітини звикнуть, що їх підживлюють постійно, а значить, потреба в жирових відкладеннях зникає.
5-6 разове харчування – найбільш сприятливо для травної системи. Відчуття насичення при прийомі їжі настає набагато раніше, ніж при триразовому харчуванні, тому ви не будете переїдати. Між прийомами їжі не повинно бути кофепауз або чаювань. Треба давати шлунку час відпочивати, щоб він встигав виробити достатню кількість соку до наступного прийому їжі.
Більше води і менше солі. Споживання великої кількості води входить в обов'язкові поради дієтолога для схуднення. Причому кожен фахівець підкреслює, що пити потрібно саме воду, а не чай, мінералку та ін. Для нормального обміну організму потрібно не менше двох літрів води щодня. І це крім перших страв і фруктів, у складі яких теж є рідина. Пити бажано між прийомами їжі, а не відразу до або після їжі. Якщо ви п'єте перед їжею, то змиваєте частина шлункового соку, який необхідний для швидкого переварювання їжі. Якщо п'єте після – розбавляєте їжу, змішану з шлунковим соком, непотрібної рідиною, тим самим знижуючи швидкість травлення.
Обов'язковою умовою здорового харчування має стати зниження споживання солі. Вона заважає нормальному обміну речовин і не дає воді виходити з організму. Так що ті два літри, які ви будете пити для схуднення, нікуди не підуть, а осядуть у вас у вигляді набряків, тому що вихід їм заблокує сіль. Краще взагалі виключити подсаливание їжі в процесі готування, а лише злегка посипати готову страву.
Хитрі поради дієтолога Світлани Фус: вчимося правильно худнути
Кожен з лікарів має свої хитрощі в методиці. Ось деякі нюанси харчування, яке рекомендує Світлана Фус:
Сніданок – найбільш ситна порція, вечеря – сама некалорійна. Світлана Фус пропонує розпочинати ранок з вуглеводно-білкових сніданків. Це можуть бути каші, м'ясо, сир, овочі в різних комбінаціях. На початку дня важливо зарядитися енергією, якої вистачить до обіду або другого сніданку. Вибирають продукти виходячи із способу життя. Якщо ваша професія передбачає активність, фізичні дії, то включайте в сніданок побільше білка (м'ясо). При спокійній сидячій роботі краще обмежитися кашами або овочами.
Кава – можна, але тільки натуральний. Є люди, які не можуть налаштуватися на роботу без чашки кави. Дієтолог вважає, що кава цілком доречно в раціоні, якщо його п'ють не на голодний шлунок або відразу після їжі. Найкраще «накотити чашечку» через півгодини після сніданку або обіду. При цьому кава має бути суто натуральним, меленим і вживатися без цукру.
Молочні продукти – з малим відсотком жирності. Світлана Фус рекомендує уникати молочних продуктів з високим відсотком жирності і повністю знежирених. Організму для нормальної роботи потрібні деяку кількість молочних жирів, тому краще купувати продукцію з 1% жирності. До речі, беручи знежирену їжу, ми бенкетуємо повільніше, ніж при вживанні злегка «жирного» молока або йогурту.
Якщо ви налаштовані на правильне схуднення — поради дієтолога Фус допоможуть прибрати до 5 кг за місяць.
Незвичайні поради дієтолога Маргарити Корольової: як відмовитися від улюблених продуктів
Буває, що ласуни іноді зриваються і відводять душу тортами, тістечками. Нічого страшного. Якщо таке трапилося, особливо в свята, коли багато спокус, компенсуйте зрив розвантажувальним рисовим днем. Тільки не на наступний день після об'їдання, а через 2-3, щоб організм поступово перейшов на звичайний режим харчування. Зваріть бурий рис (1 склянку) і розділіть його на 5-6 порцій, які будете приймати протягом дня. В допомогу рісу – 2,5 л. води. Така розвантаження виведе надлишки рідини і залишки їжі, що застрягли в кишечнику після свят.
Якщо нестерпно хочеться солоденького, відправляйтеся у ванну і почистіть зуби м'ятною пастою. Бажання піде.
Щоб посилити травлення, після кожного обіду з'їдайте 2 часточки грейпфрута.
Запечене або зварене м'ясо можна їсти без побоювання. Навіть якщо порція виявиться більше звичайної, ви не потолстеете.
Після їжі не сідайте в крісло, а займіть себе домашньою роботою або хоча б походіть. Поки ви стоїте – жир не зав'яжеться.
Приправляйте кави корицею. Вона підсилює спалювання жирів.
Геть «погані» вуглеводи: поради дієтолога Олексія Ковалькова
Тим, хто ще не вибрав, як схуднути – поради дієтолога Ковалькова допоможуть зробити це поступово, без навантаження на організм. Олексій розробив методику харчування, в якій немає продуктів з високим глікемічним індексом. Саме вони, на думку лікаря, містять шкідливі вуглеводи, провокують ожиріння.
Його програма харчування розтягнута більш ніж на рік і складається з чотирьох етапів переходу до правильної їжі. На першому етапі дієтолог запроваджує суворий режим», тобто прибирає з раціону не тільки всі солодощі, але навіть їх замінники – фрукти, мед. Виключаються також высокоуглеводистые овочі – картопля, морква, кукурудза, буряк, молочні і м'ясні продукти, рибні страви. Залишаються овочі, бобові та деякі злаки. Олексій Ковальков вважає, що їжа, прийнята після 18.00, не може повністю витрачатися в організмі, тому що обмін речовин до вечора сповільнюється
На цьому етапі всі поради дієтолога Ковалькова виконувати досить непросто, адже організм буде чинити опір перебудові харчування. Тому його треба перемикати за допомогою фізичного навантаження. Кращий варіант – ходьба протягом години.
На другому етапі дієтолог додає в меню рибу, м'ясо та молочну продукцію. На третьому – крупи і червоне вино. Останній етап – вводяться рослинні жири.
Вивчивши поради дієтологів як скинути вагу, ви зможете вибрати найбільш вигідний для себе режим харчування, при якому не доведеться голодувати, а вага все одно буде знижуватися.
Як правильно харчуватися, щоб схуднути — 21 рада >>> ТУТ